Finans Kocaeli Gazetesi

Finans Kocaeli Gazetesi


Kaynak :

 https://finanskocaeli.com/birsoy-muhendislik-ile-sinirsiz-hizmet-sorunsuz-enerji/

 

 

Birsoy Mühendislik ile sınırsız hizmet, sorunsuz enerji

Kuşkusuz, Türkiye'de kullanılan diğer enerji türlerine göre elektrik enerjisi oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak, nüfusun, kentleşmenin ve sanayileşmenin hızlı bir artış sürecine girdiği ülkemizde elektrik enerjisi alanında önemli gelişmeler kaydedilmekle birlikte, üretim henüz gereksinimleri karşılayacak düzeye ulaşmamıştır. İlimizin sektöründe başarılı ve aranan isimlerinden biri olan Birsoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özsoy ile sektörün sorunlarını ve firmanın gelecek hedeflerini konuştuk.

*Firmanın kuruluş öyküsünü ve faaliyet alanlarını sizden dinleyelim mi?

İnsan kaderinden kaçamazmış, bizimki de kader diyelim, eğer Ordu ili Gölköy ilçesinde doğmuş isen elektrikçi olmak doğuştan kaderindir, orta okul veya liseyi bitirebilirsen bitirdiğin ilk haftasında yatağı, yorganı, çantayı toplar gurbet, gurbet, il, il, şantiye, şantiye dolaşmaya, ekmek parası kazanmaya yola çıkarsın, Gölköy ilçesinin kaderidir elektrikçi olmak; emeğin, alın terinin, hasretin ve isyanın yoğrulmasıdır şantiyelerde geçirilen hayatlar, ya köyde kalır inek otlatırsın ya da direk işçi (elektrikçi) olursun. 1989 lise eğitimi için Kocaeli/Alikahya gelişimle yeniden şekillendi kaderim, Kocaeli’ye gelmem dahi kaderin önüne geçemedi ve yine elektrikçi oldum.

"İLK YILLAR ÇOK ZORLU SÜREÇ YAŞADIM”

Baktım "insan kaderinden kaçamıyor” ben de bu mesleği sevmeye onunla yaşamaya başladık. Çeşitli firmalarda 4-5 yıllık şantiye ve çalışma hayatından sonra Özkaya Elk. ve Soy-San Elk. 2-3 yıllık düzenli ve yerleşik (Kocaeli) çalışma süresinin ardından 1997 yılında OK-EL ELK. adına açtırdığım sıfır sermayeli  ilk taşeron kayıtlı ticari faaliyetimle elektrik taah. sektörüne adım atmış oldum. 1997 yılında başladığım ticari faaliyetlerimde ilk yıllar çok zorlu ve sıkıntılı bir süreç yaşadığımı belirtmek isterim. İş yok, aş yok, tanıyan yok, pes etmedim 23 yaşında genç, arzulu ve azimli aynı zamanda başka şansı olmayan bir ortamda tutunmaya çalıştım. 17 ağustos 1999 depremi ve büyük yıkımın ardından, herkesin kaçtığı, şehri terk ettiği dönemde, ben bu şehri onca zorluğa rağmen, gidebilecek memleketim Ordu/Gölköy olmasına rağmen, bir gün bile terk etmedim.

"KAZANDIKÇA KAZANCIMI BU ŞEHRE YATIRMAYA BAŞLADIM”

Depremin arkasında bıraktığı büyük yıkımın Türkiye’yi doyuran besleyen Kocaeli gibi bir sanayi kentinin yeniden imar edileceğini ve bu durumun yeni iş kapıları açacağını tahmin edebiliyordum, onun için bu kente inandım ve bu kent inancımı boşa çıkarmadı, imar sürecinde gerek kalıcı konutlar, gerekse sanayi kuruluşları hızlı bir toparlanma ve imar sürecine girdiler o süreçte güzel işler yapmaya, işler yaptıkça kazanmaya, kazandıkça kazancımı bu şehre yatırmaya başladım, özellikle arsa yatırımları ve gayrimenkule yatırım yaptım. Bir taraftan enerji sektöründe güvenimi tazelerken, diğer tarafdan  ticari anlamda itibarıma yatırım yaptım, yaptığım doğru yatırımlar karşılık bulmaya başladı.

FAALİYET ALANLARIMIZ....

2004 Yılına kadar bu şekilde yol arkadaşım abim, Kenan Özsoy ile birlikte başarılı bir süreç ardından işimiz ve şirketimiz büyümüş, işlere yetişemez duruma gelmiştik, artık bu iş sadece saha uygulaması değil, talepler teknik ve mühendislik yönünde ağır basmaya başlamışken diğer ortağımız elk. müh. İsmail Birer aramıza kattık, artık kadro tamamdı, firma isim değişikliğine giderek Birsoy Mühendislik Elektrik San.Tic. Ltd. Şti.olarak yolumuza daha güçlü bir şekilde devam eder olduk. Faaliyet Alanlarımız şöyle; Yüksek Gerilim, Orta Gerilim, Alçak Gerilim, Enerji Nakil Hatları, Fabrika Elektrik Tesis Kurulumları, Toplu Konut ve siteler Elektrik Altyapı İşleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları Elektrik İşleri İhaleleleri, Şehir Şebekeleri, Proje ve müşavirlik hizmetleri, Özel Trafo Tesisi Kurulumları...

"RESTORAN VE TURİZM SEKTÖRÜNDE ADIM ATMIŞ OLDUK”
Kısaca özetlersek de elektriğin gerekli olduğu her yerde hizmet verebiliyoruz. Ayrıca 2014 yılında Maşukiye de yap-işlet-devret yöntemi ile turizm ve gıda alanına Cevizdibi Yıldız Restoran ve 13 dönümlük piknik ve peyzaj alanı tamamlayarak hizmete sunduk. Yeşilliklerin arasında, sessizliği, huzurun ve sadeliği arayan kişiler için muazzam bir tesis oluşturduk. Kocaeli de restoran anlamında "Turizim Bakanlığı Belgesi” ile belgelendirdik. Bir tarafımız ile de restoran ve turizm sektöründe adım atmış olduk.

*Bugüne kadar birçok başarılı projeye imza attınız, sektörde aranan isim olmanın sırrı nedir?

Öncelikle bizden hizmet almak isteyen işletme ve kuruluşlara yaklaşımımız, elektrik işi veya bir başka işte olsa, yatırımcı veya işveren kafasında oluşan sorulara karşılık bulursa tercih noktasında nihai kararını verdiğini düşünüyorum, kendimde bir yatırımcı olduğum için bakış açımı onların tarafından bakmaya çalışarak onların kafalarında oluşan sorulara cevaplamaya çalışarak sonuca gitmeye çalışıyorum ve birlikte çözüm üretmek isteğimi onlara hissettiriyorum, böyle daha samimi ve daha dürüst bir ortam olmasını sağlıyorum.

"ÜLKEMİZDE YATIRIM YAPMAK CESARET İSTİYOR”

Biliyorum ki ülkemizde yatırım yapmak, istihtam yaratmak, bu yatırımı finanse etmek gerçekten zorlu, riskli ve aynı zamanda cesaret isteyen bir durum olduğu gerçeği ile yola çıkıyorum ve öyle yaklaşıyorum. "Dürüslük-güvenilirlik, doğru mühendislik çözümler sunmak, ihtiyacı kadar olanı önermek, elektrik ihtiyaç anlamında teşhisi ve talebi karşılayaçak çözümler sunmak ve ticari anlamda, ekonomik ve kaliteli hizmet sunmak” ve tabiki en net sloganımız her şeyi özetliyor; "Sınırsız hizmet, sorunsuz enerji”

"SINIRSIZ HİZMET, SORUNSUZ ENERJİ”

Firmalarla çalışmak bize her zaman keyif vermiştir. Yönetim kadromuz ile çalışma arkadaşlarımızla, iş ortaklığı yaptığımız işverenlerimiz ile irtibatımız çok kuvvetli ve birbirini tamamlayan bir gücümüz olduğunu düşünüyorum. İşimize yatırım ve güçlü araç, gereç ve ekip ekipman bizi yukarıya taşıyan önemli olgulardan bir tanesi. İş analizini ve iş paylaşımını, zaman kullanımını doğru yaptığımız, süreçleri doğru yönettiğimizi de eklersek, başarı getirdiğini söyleyebilirim.

*Sektörünüzde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri nelerdir sizce?

Elektrik veya enerji sektörümüzün başlıca sorunlarımız hemen aklıma gelen, herkesin her işi yapıyor olması, enerji sektörü kendi alanında bir çok hizmeti barındıran bir yapısı vardır, örneğin benim firmam O.G Trafo Tesisleri ve alt yapı elk. işlerinde oldukça başarılıdır, ben konut iç tesisatına ve malzeme parkende satış işi yapmamaya özen gösteriyorum işler geldiğinde ya reddediyorum veya yönlendirme yapıyorum.

"KALİFİYE ELEMAN EN BÜYÜK SIKINTI”

Tabi ki yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı, ülkemizin belki de en önemli sıkıntılarından bir tanesi olan kalifiye personel sıkıntısı maalesef bizim de yaşadığımız en büyük sıkıntıların başında geliyor. Gerek eğitim sistemi gerekse meslek okulları gerekse meslek odaları bu konuda acil tavır almalılar yoksa elimizdeki kadrolar (orta gerilim)s on jenerasyon. Üzülerek söylemek istiyorum Ordu/Gölköy gençlerimizde yavaş yavaş bu sektörden çekilmeye başladılar. Bir diğer konu ise piyasada oluşan dalgalanmalar direk sektörümüzü etkilemekte "BAKIR” ağırlıklı hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalara sağlam mali yapınız olması gerekiyor, buna karşılık piyasada oluşan elektrik işleri uzun vadeli çek ödemelerinde kur+bakır +çelik sektörde iş yapan firmaları oldukça kötü etkilemektedir.

"DİĞER BÜYÜK SORUN BÜROKRATİK SÜREÇ”

Bir diğer sorunumuz bürokratik süreçlerde yaşadığımız, sektörümüzün, SEDAŞ-TEDAŞ tarafından denetlenmesi, kontrol altında tutulması, projelerin onaylatılması ve geçici kabullerinin, devirlerin yapılması süreçlerinde yaşadığımız gecikmeler, bizler asla bu kontrol ve onay süreçleri ortadan kaldırılsın demiyoruz, sürecin daha hızlı ilerlemesi ve basitleştirilmesi aynı zamanda sürekli bürokratik değişimler yapılmasının önüne geçilmesi gerekiyor diyoruz, hepsi bu..

"ÇEK KANUNU DÜZENLENMELİ”

Sektörümüzün değil ama Türk ticaret kanunlarındaki sıkıntılarımız var, herkesin sorunu aylar, yıllar çalışıp hakkettiğimiz bedellerin alınması konusunda yaşadığımız ticari sıkıntılarımız var. En basit çek kanunu kesinlikle düzenlenmesi ve bankalar tarafından güvenceye alınması gereken bir husus. Ticaret yaparken, mal alırken de, hizmet satarken de en çok kullandığımız ödeme aracı olan çek karşılıksız çıktığı anda karşı taraf kötü niyetli veya gerçekten zorda ise yapabileceğiniz yasal hiçbir karşılığı yok, asıl önemli olan bu çek karnesini bu firma veya şahsa veren ve limit tanımlayan bankaların neredeyse hiçbir sorumluluk almamaları.

"ÇEK SAHİBİNDEN PARAYI BANKA TAHSİL ETMELİ”

Kesinlikle bankalar çek verdikleri müşterilerini limit sınırlaması ile sınırlamalı, gerekli teminat ve ipotekleri almalı çek bankaya ibrazında banka her ne şart olursa olsun lehtara ödemeyi yapmalı, çek sahibinden parayı banka tahsil etmelidir. Bu şekilde mal karşılığı veya hizmet karşılığı çek alan 3.şahıs cezalandırılmamalıdır. Bu ticaretimizde ciddi bir disiplin getirecek piyasada oluşan art niyetlileri ortadan kaldıracaktır diye sayabiliriz.

*İçinde bulunduğumuz pandemi şartları birçok sektörü olumsuz etkiledi. Siz nasıl geçirdiniz bu süreci?

 Evet pandemi süreci özellikle ilk ortaya çıktığı dönemde neye uğradığımızı bilemez bir halde savrulmalar yaşadık, iki sektör 1.elektrik sektöründe baştan oluşan olumsuz hava ilerleyen tarihlerde yerini daha olumlu sürecin ve hatta bu süreci  fırsata çevrildiği, içişleri bakanlığı genelgesi ile elektrik tedarik hizmet kapsamında olan firmaların yasak kapsamı dışına alınması ile yasaklı süreçte sanayicimize yoğun hizmet etme ortamı oluştu, buda bizlere olumlu yansımaları oldu, 2. diğer Cevizdibi Restorantımız  asıl orada sıkıntılar yaşadık zorlu iki yılımız geçti, para kazanmayı değil çalışanlarımızı koruma ve ayakta durma olarak süreci geçirdik. Elektrik sektöründe yaşadığımız toparlanma ile restoran bünyesine gereken finansal desteğimizi de verdik ve hem restoranımızın hem de çalışanlarımızın yanında olduk.

*Devam eden projelerinizden ve önümüzdeki süreçteki hedeflerinizden bahseder misiniz?

Devam eden projelerimiz şöyler; Kocaeli Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi İşletme bakımı,
Autoliv Cankor Gebze TOSB fabrikaları anahtar teslimi elektrik işleri, Nesibe Aydın trafo ve altyapı elektrik işleri, Sima Alüminyum Dilovası İMES OSB fabrika binası anahtar teslimi elektrik işleri,  Mersin Akkuyu nükler sahası kamp alanı trafo ve alt yapı işleri, Esta inşaat  İstanbul Bahcelievler/ ticaret merkezi trafo alt yapı elektrik işleri, Mamikler İnşaat – Orka Gayrimenkul Orkalife-2 400 kva trafo tesisi, Tekom Savunma Sanayi yeni tesisler elektrik işleri, Centaş 477 mcc e.n.h deplase işleri, Trakya tel sanayi 3/0 e.n.h deplase ve yenileme işleri,

Önümüzdeki süreçteki hedeflerimize gelince;

İlerleyen süreç ve hedefler konusunda, ülkem adına, çalışmaya üretmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum, üretirken ve tüketirken çevreyi koruyan, doğaya ve insana saygının ön planda olduğu, gerçeğini asla göz ardı etmememiz gerektiğidir. Adalet, eğitimin, ahlak ve vicdan anlamında hepimizin yapması gereken işler ve ödevlerimiz olduğunu düşünüyorum.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER, SEKTÖREL YENİLİKLERELER

Kendim ve şirketim adına mevcut yapımızın ve hizmet kalitemizi nasıl yükseltebiliriz, çağımızın getirdiği teknolojik gelişmeler, sektörel yeniliklereler yakından takip ederek üzerine ilaveten daha iyiye nasıl yol alırımın hesabını yapmakla beraber, ellerimle ve tırnaklarımızla büyük emekle büyüttüğümüz bu güzide şirketi bozmadan, bozulmadan, nasıl bir sonraki jenerasyona çocuklarımıza teslim ederizin hesabını yapmaktayım.